Przysmaki gruzińskiej kuchni

Wybierając się na wyprawę do Gruzji większość z nas myśli o wspaniałych zabytkach, górach Kaukazu czy Morzu Czarnym. Jednak po przylocie na miejsce okazuje się, że Gruzja to idealny kraj do ucztowania, a Gruzini uczynili z biesiadowania sztukę. Supry (uroczyste gruzińskie kolacje) ze słynnymi toastami stają się naszą codziennością podczas podróży po tym kaukaskim kraju. Dzięki temu różnorodność gruzińskiego krajobrazu możemy także odnaleźć na naszych stołach, gdyż w każdym regionie jada się trochę inaczej.

Przed wyjazdem do Gruzji warto poznać przynajmniej podstawowe gruzińskie potrawy. I tu przychodzimy Wam z pomocą.

Smak gruzińskiej kuchni podkreślają aromatyczne przyprawy, a bogactwo smaków gwarantuje dodatkowo obfitość i różnorodność lokalnych owoców i warzyw. Gruzińskie posiłki bywają dość obfite, dlatego należy być przygotowanym na naprawdę duże porcje. I spokojnie możemy zarzucić wszelkie diety:) Przynajmniej na czas wakacji.

Chaczapuri_czajkapodroze.pl

Chaczapuri

Kulinarną wizytówką Gruzji jest występujące w różnych wersjach smakowych chaczapuri. To okrągłe serowe placki. Niektórzy nazywają je gruzińską pizzą. Dostępne są z serem wewnątrz (chaczapuri megruli)  i na wierzchu (chaczapuri imeruli).  Można też skosztować chaczapuri adżaruli w kształcie łódki, które oprócz sera zawiera rozlane na wierzchu jajko z masłem. To ostatnie zjemy głównie w Adżarii, czyli np. w Batumi.

Chinkali to rodzaj pieroga-sakiewki faszerowany mięsem lub – w wersji wegetariańskiej – grzybami, słonym serem czy ziemniakami. Klasyczne chinkali z mięsem przyprawiane jest kolendrą, a podczas gotowania sakiewka wypełnia się rosołem. Należy więc uważać podczas degustacji tego przysmaku.

Równie popularne są charakterystycznie przyprawione szaszłyki mcwadi oraz przyrządzany z flaków gulasz kaszi. Ten ostatni często spożywany jest na śniadanie przez gruzińskich mężczyzn. Gruzińskim specjałem jest także charczo, gęsta, pikantna i sycąca zupa gulaszowa oraz elardżi, gruzińska kasza gomi z rozgrzanym serem.

Jako przekąski w Gruzji podaje się także sacwi czyli kurczaka na zimno w sosie orzechowym oraz lobio, która właściwie jest przetartą fasolą. Na stołach królują też potrawy przyrządzane na bazie bakłażanów, które albo się nadziewa albo dusi razem z innymi warzywami (adżapsandali). Podstawą jest sałatka z pomidorów i świeżej bazylii oraz wyjątkowo smaczne sery: delikatny suluguni, a we wschodniej Gruzji pleśniowy ser dambali chaczo.

Czurczchele_czajkapodroze.pl

Czurczchele

Nie brak również lokalnych owoców: świeżych oraz suszonych. Wśród gruzińskich słodkości na uwagę zasługują: czurczchela czyli orzechy laskowe w polewie z gęstego soku z winogron sprzedawane w formie długich sopli oraz pelamushi, winogronowy mus podawany z posypką z orzechów włoskich.

Jak więc widzicie na gruzińskim stole znajdziemy sporo przysmaków. I wbrew niektórym stereotypom, osoby nie jedzące mięsa także nie będą chodziły głodne 🙂

Oczywiście oprócz wszelkich smakołyków zawsze pojawia się wino. Ale do tego potrzebny nam jest osobny artykuł:)
Pozostaje więc spakować walizkę i wyruszyć na degustację.

Autor: Joanna Biernacka