Jak powstają kubańskie cygara?

Narodowa duma Kuby

Kubańskie cygara to obiekt pożądania wszystkich wielbicieli cygar. Optymalne warunki do uprawy luksusowych rodzajów tytoniu, długa, wielopokoleniowa tradycja ich wytwarzania oraz ręczna metoda produkcji sprawiają, że kubańskie cygara uznaje się za najlepsze na świecie.

Plantacje tytoniu

Tytoń uprawiany jest na żyznych kubańskich glebach w regionie Semi-Vuelta, Remediom, Vuelta-Abajo, Partido i Oriente. Już na etapie zbiorów dokonuje się selekcji liści, gdyż te używane do wytworzenia najwyższej jakości cygar rosną na czubkach krzewów tytoniowych. Potem trafiają do suszarni i poddawane są procesowi fermentacji, kiedy to wysoka temperatura powoduje utratę nadmiaru nikotyny i amoniaku, a następnie procesowi leżakowania w drewnianych skrzyniach.

Torcedor – mistrz produkcji cygar

Wszystkie części składowe cygara mają wpływ na jego smak i moc, dlatego liście potrzebne do produkcji różnych warstw jednego cygara – zawijacza, pokryty i wkładki – pochodzą często z różnych części Kuby. Cygar nie zwijają na swoich udach piękne Kubanki, jak zwykło się sądzić, lecz są wytwarzane w fabrykach przez torcedores, czyli doświadczonych w tej dziedzinie fachowców. By uzyskać odpowiedni stopień wtajemniczenia, potrzebują oni nawet kilku lat praktyki.  Wykonanie najwyższej klasy cygara nie jest wcale takie proste, wymaga bowiem nie tylko precyzji, ale i odpowiedniej wiedzy i umiejętności.

Marka sama w sobie

Tak naprawdę słynnych kubańskich marek jest kilka, wśród nich chociażby: Cohiba – przez lata zarezerwowana dla Fidela Castro i ludzi z jego otoczenia, Montacristo, Partagas, Cuaba, Bolivar, El Rey del Mundo, Fonseca, Trinidad, Romeo y Julieta,  La Gloria Cubana czy Los Statos.