Szanowni Państwo, w związku częstymi pytaniami i wątpliwościami informujemy, że działamy pod nazwą Czajka Travel Joanna Biernacka i nasza oferta wypraw znajduje się na stronach
www.czajka.travel.pl, www.czajkapodroze.pl, www.czajkatravel.com.pl.

Nie ponosimy żadnej odpowiedzialności za działania firmy Czajka Travel Przemysław Borowski, która jest zupełnie odrębnym i niezależnym podmiotem.

MAROKO Wycieczki objazdowe, wakacje, wczasy, podróże

Maroko to egzotyka w zasięgu ręki. Stosunkowo niewielka odległość jaka dzieli nas od tego kraju pozwala nam po krótkim locie cieszyć się poznawaniem zupełnie innej kultury.

Maroko leży w północno – zachodniej Afryce i oblane jest wodami Oceanu Atlantyckiego i Morza Śródziemnego. Położenie geograficzne kraju i jego ukształtowanie sprawia, że odnajdziemy tu wielką różnorodność, od pustyni na południu po wysokie szczyty Atlasu.

Ale wycieczka do Maroko kojarzy nam się najbardziej z egzotycznymi, barwnymi targami, pyszną, lokalną kuchnią, pięknymi miastami, które kuszą nas wąskimi, klimatycznymi uliczkami i niesamowitymi zdobieniami zabytkowych twierdz, gajami palmowymi i nieskazitelnym błękitem morza. Maroko to serdeczni mieszkańcy, gwarni sprzedawcy, którzy należą do jednych z najlepszych handlarzy na świecie.

Maroko to także świetne miejsce na wszelkiego rodzaju sporty, od wspinaczki górskiej, przez rajdy jeepami po pustyni aż po sporty wodne jak windsurfing czy kitesurfing.

Podróż do Maroko pozwala cofnąć się w czasie, do lat kiedy na tych terenach żyły koczownicze plemiona berberyjskie. Do dziś możemy podziwiać wybudowane przez nich potężne zamki z imponującymi wieżami.

 

 

Wyprawa do Maroko to także poznawanie lokalnej kuchni, a ta jest jedną z najlepszych na świecie. Dzisiejsza marokańska kuchnia to niejako fuzja kuchni północnoafrykańskiej, arabskiej i berberyjskiej z daniami kuchni orientalnej, andaluzyjskiej i francuskiej. Skosztujemy tu więc kuskus, który serwowany jest w przeróżnych wariantach; tajine, czyli mix warzyw i mięsa zapiekany i podawany w glinianym, stożkowym naczyniu; na wybrzeżu potrawy rybne; oczywiście kebab. A to jedynie początek ferii smaków i zapachów.