Szanowni Państwo, w związku częstymi pytaniami i wątpliwościami informujemy, że działamy pod nazwą Czajka Travel Joanna Biernacka i nasza oferta wypraw znajduje się na stronach
www.czajka.travel.pl, www.czajkapodroze.pl, www.czajkatravel.com.pl.

Nie ponosimy żadnej odpowiedzialności za działania firmy Czajka Travel Przemysław Borowski, która jest zupełnie odrębnym i niezależnym podmiotem.

Dlaczego warto?

  • Zwiedzisz Gruzję, próbując przysmaków charakterystycznych dla poszczególnych regionów
  • Weźmiesz udział warsztatach kulinarnych
  • Będziesz uczestnikiem prawdziwych gruzińskich biesiad
  • Będziesz podróżować w małej grupie (4-14 osób)
  • Będziesz pod opieką zgranego duetu: polski pilot i gruziński kierowca
  • Wyżywienie i warsztaty kulinarne w cenie

Lubisz delektować się aromatycznym jedzeniemwyśmienitym winem w zapierającym dech w piersiach otoczeniu? W takim razie Gruzja to idealny kraj dla Ciebie! To kulinarny raj! Na zielonych łąkach pasą się szczęśliwe krowy. Drzewa uginają się pod ciężarem słodkich, soczystych owoców. Na grządkach w przydomowych ogródkach pysznią się dorodne warzywa, a w winnicach uprawia się około 400 odmian winorośli. Wszystko to gruzińskie kucharki zamieniają w smaczne dania doprawione aromatycznymi ziołami.

Uznaliśmy, że tę skarbnicę smaków i aromatów, trzeba pokazać koneserom dobrej kuchni w szczególny sposób. Stworzyliśmy jednak tę ofertę nie tylko dla smakoszy, ale i każdego, kto chce spędzić czas w przepięknym otoczeniu, a dodatkowo spróbować tego, co najbardziej gruzińskie. Przemierzymy główne regiony Gruzji w poszukiwaniu najbardziej charakterystycznych potraw, nauczymy się je przyrządzać, a następnie będziemy się nimi delektować w trakcie tradycyjnej gruzińskiej supry.Zobaczymy też najważniejsze gruzińskie zabytki i odpoczniemy w malowniczym otoczeniu.

Chaczapuri i chinkali, to tylko wstęp do wielkiej kulinarnej przygody pełnej degustacji lokalnych produktów, uczt, pikników i domowych posiłków. Po tej wycieczce adżapsandali, charczo, elardżi, lobio, mcwadi, suluguni, czy czurczchela, nie będą już dla was tylko obcobrzmiącymi słowami, ale nazwami, za którymi kryją się smaki i smaczki Gruzji.

Więcej o Gruzji na naszym blogu:

Zobacz podobne wyjazdy

Program

1 dzień: WARSZAWA – KUTAISI
Wylot z Warszawy (możliwy także wylot z Wrocławia) – zgodnie z rozkładem lotów: 09.00 (lot bezpośredni). Na gruzińskiej ziemi, w Kutaisi wylądujemy około godziny 14.20. Następnie zwiedzanie Kutaisi i okolic. Dzisiaj udamy się między innymi do Gelati, małego miasteczka nieopodal Kutaisi, w którym zobaczymy monastyr Gelati. Znajdują się w nim zjawiskowe freski i cenne manuskrypty pochodzące nawet z XIII wieku. Następnie zobaczymy malowniczo położony zespół klasztorny Mocameta. Po drodze skosztujemy pierwszego chaczapuri – najbardziej klasycznego czyli imeretyńskiego. Wieczorem, przy inauguracyjnej kolacji pilot wprowadzi nas w tajniki ucztowania po gruzińsku i wyjaśni, kim jest tamada, co to jest supra, wachtanguri i alawerdi. Po kolacji – jeśli będą siły – wjazd pod katedrę Bagrati, skąd podziwiać można miasto nocą. Nocleg w Kutaisi.

2 dzień: KUTAISI (MARTVILI I OKATSE)
Śniadanie, po którym ruszamy w stronę imponującego kanionu Martvili – niesamowite, zapierające dech w piersiach widoki gwarantowane, będzie więc okazja do ustrzelenia fantastycznych zdjęć! Po drodze mijać będziemy przepiękne krajobrazy, a po dotarciu na miejsce do naszych uszu dochodzić będzie kojący szum znajdujących się niedaleko wodospadów. Stamtąd udamy się też nad równie imponujący kanion Okatse. Tego dnia na kolację zjemy w małej restauracyjce wyśmienite kebaby świadczące o tym, jaki wpływ na tutejszą kuchnię mieli tureccy najeźdźcy. Nocleg w Kutaisi.

3 dzień: KUTAISI – KATSKHI – ANANURI – KAZBEGI
Po śniadaniu ruszamy w rejony północno-zachodniej Gruzji, a dokładniej w stronę znajdującego się u stóp lodowca Kazbegi. Jest to położona na wysokości 1750 m n.p.m miejscowość, słynąca z niesamowitych krajobrazów i pejzaży. Część trasy przemierzymy słynną Gruzińską Drogą Wojenną. Po drodze przystaniemy między innymi przy imponującym klasztorze na skalnej maczudze – Katskhi. Zatrzymamy się też przy malowniczo położonej twierdzy Ananuri, która pochodzi już z przełomu XVI i XVII wieku. Przyjazd do Kazbegi. Kolację zjemy u naszych dobrych przyjaciół. Nie zabraknie czaczy czyli gruzińskiego bimbru (bo przecież w górach nie ma kaca!). Nocleg w Kazbegi.

4 dzień: KAZBEGI – TBILISI
Dziś wstajemy nieco wcześniej, by jeepami podjechać pod przepięknie położoną cerkiewkę Cminda Sameba, gdzie będziemy podziwiać wschód słońca i górskie pejzaże z majestatyczną górą Kazbek w tle. Tego dnia śniadanie z widokiem na zapierający dech w piersiach krajobraz. Po krótkim odpoczynku ruszamy w stronę stolicy Gruzji – Tbilisi. Po drodze zwiedzimy górujący nad Mcchetą (dawną stolicą Gruzji) klasztor Dżwari, skąd rozciąga się wspaniały widok na okolicę (jeśli czas pozwoli zatrzymamy się też w Mcchecie). Przyjazd do Tbilisi. Na koniec dnia kolejna gruzińska supra, tym razem z pokazem gruzińskich tańców. Na kolację spróbujemy słynnych chinkali – pierogów w kształcie sakiewek nadziewanych najczęściej mięsem, a czasami serem lub grzybami. Nocleg w Tbilisi.

5 dzień: TBILISI
Po śniadaniu ruszamy odkrywać stolicę Gruzji – Tbilisi. A zdecydowanie jest co odkrywać. Już samo położenie miasta zachwyca, wąwóz rzeki Kury otoczony przez liczne wzgórza. Przespacerujemy się po starym mieście – zobaczymy między innymi najważniejsze tbiliskie cerkwie: Sioni, Metechi, Anczischati. Usiądziemy też w klimatycznej lokalnej knajpce, aby przy zapachu kawy, poczuć rytm miasta. Po południu spróbujemy swoich sił w starciu z gruzińską kuchnią – weźmiemy udział w lokalnych warsztatach kulinarnych. Miejscowy kucharz pokaże nam, jak przygotowuje się najpopularniejsze gruzińskie potrawy. Na kolację zjemy to, co przygotowaliśmy. Wieczorem (jeśli będą chęci) wyjazd kolejką pod twierdzę Narikała, skąd rozciąga się widok na całe miasto. Nocleg w Tbilisi.

6 dzień: KACHETIA – DAWID GAREDŻA
Gruzini szczycą się tym, że to oni dali światu wino! Udamy się więc do krainy, która słynie z uprawy winogron – Kachetii. Naszym pierwszym przystankiem będzie klasztor Dawid Garedża, tuż przy granicy z Azerbejdżanem. Skosztujemy lokalnych produktów – będą to między innymi czurczchele, czyli gruzińskie snickersy. Następnie odwiedzimy malownicze miasteczko Sighnagi i zatrzymamy się przy znajdującym się nieopodal monastyrze św. Jerzego w Bodbe. W jednej z winnic zostaniemy ugoszczeni winem i dowiemy się na czym polega specyfika jego produkcji w Gruzji. Podczas kolacji będziemy delektować się między innymi soczystymi szaszłykami, z których słynie Kachetia, podawanych z śliwkowym sosem tkemali. Na nocleg wrócimy do Tbilisi.

7 dzień: TBILISI – BORŻOMI – ACHALCICHE
Po śniadaniu opuszczamy Tbilisi i ruszamy na południe. Po drodze odpoczniemy w słynnym kurorcie Borżomi, gdzie z samego źródła spróbujemy ulubionej wody mineralnej radzieckich notabli. Następnie przejedziemy do Achalciche, aby zobaczyć zamek-twierdzę Rabati pochodzącą już z XII wieku. Znajduje się tam te ciekawe muzeum opowiadające o historii tego miejsca. Nocleg w Achalciche (lub Wardzii).

8 dzień: WARDZIA – BATUMI
Po śniadaniu zwiedzanie Wardzii, które znajduje się w regionie Samce-Dżawachetii. Wardzia to skalne miasto-twierdza malowniczo położone na zboczu góry Eruszeli. Już w średniowieczu miejsce to służyło jako ochrona przed najazdami mongolskimi. Po zwiedzaniu ruszamy w podróż do Batumi. Po drodze odwiedzimy jedną z plantacji herbaty, gdyż to właśnie nadmorskie okolice Batumi są wspaniałym miejscem do jej uprawy. Służą temu odpowiednie gleby, odpowiednie nasłonecznienie i oczywiście wilgotna, morska bryza. To wszystko razem wzięte sprawia, że herbata z tego regionu należy do jednej z najpyszniejszych i najbardziej aromatycznych napojów świata. Oczywiście będzie okazja, by delektować się jej smakiem. Przyjazd do Batumi. Na kolację zaserwowane nam zostanie jedno z najbardziej charakterystycznych gruzińskich dań – adżarskie chaczapuri, czyli łódeczki uformowane z chrupiącego na wierzchu, ale puszystego w środku ciasta. Ich ładunek stanowi masa serowa zaprawiona rozlewającym się żółtkiem i omaszczona kawałkiem masła. Nocleg w Batumi.

9 dzień: BATUMI – MESTIA
Po śniadaniu krótkie zwiedzanie Batumi. Miasto to wywołuje zwykle skrajne uczucia, jedni są zachwyceni, inni patrzą z niedowierzaniem na współczesną architekturę miasta. Jedno jest pewne – obok Batumi nikt nie przejeżdża obojętnie. Oczywiście Batumi, oprócz morza ma do zaoferowania o wiele więcej. Warto zobaczyć małą, choć klimatyczną starówkę, przespacerować się deptakiem wzdłuż morza, czy odwiedzić lokalny targ i giełdę złota. Po zwiedzaniu przejazd do Mestii. Po drodze w Zugdidi spróbujemy megrelskiej kuchni. Megrelia to specyficzny region znany z ostrych potraw, gdzie do większości dań dodaje się ostrą pastę z papryki zwaną adżyką. Do najlepszych specjałów należą tu rozpływające się w ustach elardżi, czyli ciągnąca się masa z kaszki kukurydzianej i roztopionego sera oraz gebżalia – pyszne serowe roladki nadziewane miętą podawane z sosem jogurtowym. Nocleg w Mestii.

10 dzień: USZGULI
Rankiem udamy się na całodzienną wycieczkę do Uszguli. Jest to wioska ukryta wysoko w górach, która słynie z licznych, kamiennych wież liczących setki lat. Mimo, że jest to coraz bardziej turystyczne miejsce, nadal można się tu poczuć jak w innym świecie. Widok wież obronnych na tle wysokich, niedostępnych szczytów Kaukazu, a do tego spacerujące wszędzie krowy pozwalają oderwać się od codzienności. W tej niezwykłej scenerii będziemy raczyć się lokalnymi specjałami: plackiem kubdari wypełnionym soczystymi aromatycznymi kawałkami mięsa oraz czwisztari, czyli chrupiącymi kukurydzianymi placuszkami z serem. Nocleg w Mestii.

11 dzień: MESTIA – KUTAISI
Śniadanie, po którym ruszamy w stronę Kutaisi. Po drodze zatrzymamy się przy Jaskini Prometeusza, która słynie ze znajdujących się w niej zjawiskowych formacji skalnych. Po przyjeździe czas wolny. Wieczorem czeka nas pożegnalna kolacja – ostatni raz wzniesiemy toasty i zasmakujemy w gruzińskiej kuchni. Nocleg w Kutaisi.

12 dzień: POŻEGNANIE
Po śniadaniu udamy się na lokalny targ pełny oryginalnych pamiątek, biżuterii, rękodzieła i gruzińskich przypraw (poczuć tam można zapach przypraw takich jak choćby szafran imeretyński czy chmeli-suneli). Około południa transfer na lotnisko i wylot z Kutaisi (zgodnie z rozkładem lotów o 14.55). Przylot do Warszawy o godzinie 16.25.

Kolejność zwiedzania może ulec zmianie.
Podane godziny przelotów mają charakter informacyjny i mogą ulec zmianie z przyczyn od nas niezależnych.

Istnieje także możliwość przelotu Wrocław-Kutaisi-Wrocław. O szczegóły zapytaj w biurze.

Terminy/Cena

TERMINCENA (4-14 osób)
23.04-04.05.2019
PROMOCJA ważna do 28.12.2018
3770 PLN + 890 EUR
3370 PLN + 890 EUR
21.05-01.06.20193770 PLN + 890 EUR
18.06-29.06.2019
PROMOCJA
3770 PLN + 890 EUR
3370 PLN + 890 EUR
02.07-13.07.20193770 PLN + 890 EUR
16.07-27.07.20193770 PLN + 890 EUR
06.08-17.08.20193770 PLN + 890 EUR
27.08-07.09.20193770 PLN + 890 EUR
10.09-21.09.20193770 PLN + 890 EUR
24.09-05.10.20193770 PLN + 890 EUR
15.10-26.10.20193770 PLN + 890 EUR
29.10-09.11.20193770 PLN + 890 EUR

Cena podana w tabeli jest ceną od 1 osoby.

Jeśli w tabeli nie widzisz terminu, w którym chcesz pojechać – skontaktuj się z nami. Dopasujemy się do Ciebie w miarę naszych możliwości.

UWAGA:

  • Część w PLN: zaliczka (500 PLN) płatna w momencie zapisu; II rata (1500 PLN) płatna na ok. 90 dni przed wyjazdem lub w momencie zakupu biletów lotniczych; III rata (pozostała kwota) płatna na 45 dni przed wyjazdem
  • Część w EUR: płatna pilotowi pierwszego dnia po przylocie na miejsce. Banknoty EUR nie mogą być zniszczone, zapisane.
  • Przelot – Nasze biuro zajmie się zakupem biletów lotniczych. Po zebraniu się grupy, szukamy dla Państwa najkorzystniejszej opcji przelotu. Po zaakceptowaniu i wpłacie, dokonujemy zakupu. Cena biletu lotniczego na trasie Warszawa-Kutaisi-Warszawa/Wrocław-Kutaisi-Wrocław to ok. 1400 PLN – im wcześniej zakup, tym niższa cena. Na miesiąc przed wyjazdem cena może przekraczać 1400 PLN. Osoby zainteresowane wyjazdem prosimy więc o szybki kontakt, aby zwiększyć możliwość zakupu biletów po niższej cenie. Cena wyjazdu ulegnie zmianie wraz ze wzrostem cen biletów lotniczych oraz wzrostem cen walut.

Cena obejmuje

  • Bilet lotniczy na trasie Warszawa-Kutaisi-Warszawa/Wrocław-Kutaisi-Wrocław (do kwoty 1400 PLN)
  • 11 noclegów (hotele 3*, pensjonaty)
  • Wyżywienie  – 2 x dziennie: śniadanie, obiadokolacja oraz wszelkie przysmaki ujęte w programie
  • Warsztaty kulinarne
  • Transport zgodnie z programem (wynajęty komfortowy i klimatyzowany minivan/bus, w Kazbegi samochody 4×4)
  • Opiekę polskiego pilota i gruzińskiego kierowcy
  • Ubezpieczenie KL, NNW oraz bagażu
  • Składkę na Turystyczny Fundusz Gwarancyjny

Cena nie obejmuje

  • Biletów wstępu (ok. 10-25 EUR)
  • Dla chętnych dopłata do gwarancji pok. 1-os – 200 EUR

Jak się zapisać

1. Odwiedź nasze biuro w Krakowie – ul. Szlak 65 lub zadzwoń do nas: kom. 506 965 755 lub  napisz maila: biuro@czajkapodroze.pl lub wypełnij formularz na naszej stronie.
2. Omówimy wszystkie szczegóły, odpowiemy na Twoje pytania i jeśli wszystko zaakceptujesz podpiszemy umowę (osobiście lub w formie skanu)
3. Będziesz mieć 2-3 dni na wpłatę zaliczki.
4. Następnie zajmiemy się wyszukaniem najtańszego połączenia lotniczego dla Ciebie. Po zaakceptowaniu ceny – kupimy bilet. Możesz też samodzielnie się tym zająć.
5. 2-3 tygodnie przed wyjazdem otrzymasz od nas wyczerpujący informator na temat Twojego wyjazdu.

Zakwaterowanie

Noclegi w hotelach 3* i pensjonatach. Pokoje 2 osobowe z łazienkami. Wszystkie hotele i pensjonaty, w których nocujemy są przez nas osobiście sprawdzone. Zawsze gwarantujemy pokoje z łazienkami. Nie ma dopłat dla singli (opcja dokwaterowania). Dla chętnych możliwość dopłaty do pokoju 1-osobowego (200 EUR).

Galeria

Szczegóły

DOKUMENTY WJAZDOWE/WIZY
Obywatele RP wjeżdżają do Gruzji na podstawie ważnego paszportu (min. 6 miesięcy od daty planowanego powrotu) lub dowodu osobistego.

POGODA
Gruzja to kraj zróżnicowany geograficznie, więc pogoda jest zależna od regionu. Najogólniej – temperatura jest zwykle wyższa o ok. 10 stopni niż w Polsce o danej porze roku. W górach jednak zawsze jest chłodniej a np. w Batumi, gdzie klimat jest już podzwrotnikowy stosunkowo często zdarzają się gwałtowne opady. Najwyższe temperatury utrzymują się od połowy czerwca do końca sierpnia. We wrześniu jest już trochę chłodniej, a krajobraz nabiera kolorów jesiennych. Maj zwykle też jest ciepły a budząca się do życia przyroda zachęca do przyjazdu.

CZAS
+2 godziny w stosunku do czasu w Polsce

JĘZYK
Językiem urzędowym jest język gruziński, ale praktycznie każdy Gruzin mówi po rosyjsku. Z młodszym pokoleniem można także porozmawiać po angielsku.

RELIGIA
Większość Gruzinów należy do kościoła prawosławnego. Na południu kraju, głównie w Adżarii, mieszkają muzułmanie i tam natrafimy na meczety. Katolicy stanowią mniej niż 1%.

CENY/BUDŻET NA WYJAZD
Porównywalne do cen w Polsce. Chleb – 1.4 zł butelka wody mineralnej – 1.8 zł;
Budżet na wyjazd – porównywalny z tym, jaki zaplanowalibyśmy na pobyt w Polsce

WALUTA/PŁATNOŚCI
Walutą Gruzji jest LARI, które dzieli się na 100 TETRI. W Gruzji nie ma możliwości wymiany polskich złotówek, dlatego polecamy zabrać EURO lub DOLARY (lepiej EURO, gdyż DOLARY muszą być wydane co najmniej po 2006 roku), które bez problemu można wymienić w licznych kantorach. Ważne jednak, aby banknoty nie były zniszczone, zapisane. W większych miastach nie ma także problemu z dostępem do bankomatów. Płatność kartą nie jest jeszcze zbyt popularna.

INTERNET/WI-FI
Dostęp do internetu jest coraz bardziej powszechny. W większości hoteli i pensjonatów, restauracji zapewniona jest łączność za pomocą wi fi.

TELEFON
Na terenie Gruzji działa kilku operatorów telefonicznych. Najlepiej kupić starter gruzińskiego operatora (czasami na lotniskach rozdawane są bezpłatne karty SIM). Pilot na miejscu doradzi w jakiej sieci ceny są najkorzystniejsze.
Proszę pamiętać o zdjęciu SIMLOCKa ze swojego telefonu jeśli chcą Państwo skorzystać z gruzińskich kart SIM.

WTYCZKI ELEKTRYCZNE/NAPIĘCIE
Takie jak w Polsce.

RUCH DROGOWY
Gruzini jeżdżą szybko i nie do końca zgodnie z przepisami, dlatego przy przechodzeniu przez ulicę należy mieć oczy naokoło głowy. Wiele niebezpieczeństw czyha na gruzińskiego kierowcę: drugi gruziński kierowca, krowa, świnia, pieszy – dlatego mimo pozornego braku jakichkolwiek zasad Gruzini jeżdżą ostrożnie i bezpiecznie choć nam, nawykłym do europejskich zasad, może się wydawać, że na gruzińskich drogach panuje pełna samowola.

ETYKIETA PRZY STOLE
Gruzini to naród bardzo gościnny. Gościa traktują jak członka rodziny. Siedząc przy stole należy przestrzegać etykiety. Głównodowodzącym jest tzw. TAMADA. To on wygłasza toasty i dba o to by nikomu nie zabrakło wina. Wino pijemy po każdym toaście i do dna Stoły są zwykle suto zastawione i cały czas należy coś zagryzać 🙂 Kuchnia gruzińska jest przepyszna, więc od razu należy odpuścić wszelkie diety i rozkoszować się lokalnymi smakołykami. W zależności od regionu, nasi piloci będą polecać lokalne pyszności.

WODA
Jak prawie wszędzie na świecie należy unikać picia wody z kranu. Gruzja została obficie zaopatrzona w źródła wód mineralnych – większość z nich można zakupić w sklepach m. in. borżomi, likani, sairme, nabehlawi, bahmaro.

CHOROBY/SZCZEPIENIA
Przed wyjazdem do Gruzji nie są wymagane żadne szczepienia. Oczywiście należy zachować podstawowe zasady na miejscu, m.in. mycie owoców przed spożyciem itp.

O CZYM WARTO PAMIĘTAĆ
– do cerkwi wchodzimy odpowiednio ubrani: Panie- przykryte kolana, głowy i ramiona, najlepiej zabrać dwie duże chusty; Panowie – długie spodnie.
– krem z filtrem UV
– kapelusz/czapka/chusta na głowę
– strój kąpielowy
– wygodne buty trzymające kostkę z nieślizgającą się podeszwą – przydadzą się podczas zwiedzania skalnych miast i wycieczek w górskich miejscowościach; sandały, klapki pod prysznic, dla bardziej wrażliwych – buty do pływania, gdyż plaże w Batumi są kamieniste
– lekka kurtka przeciwdeszczowa

CO WARTO PRZYWIEŹĆ JAKO PAMIĄTKĘ
– doskonałe gruzińskie wino, choć spory wybór tego trunku dostępny jest już w Polsce; czacza – gruziński bimber
– gruzińska herbata
– wszelkiego rodzaju tradycyjne czapki
– ręcznie robione skarpety
– filcowe zabawki
– emaliowana biżuteria
– akcesoria do picia wina: kielichy, kanci – rogi
– przyprawy: adżyka, sól swańska, chmeli suneli

Opis transportu

  • Wynajęty komfortowy minivan/bus z klimatyzacją na całej trasie
  • W Kazbegi – samochody terenowe 4×4

Specyfikacja wyjazdu

Smaki i smaczki to wyjazd przeznaczony dla osób, które chcą poznać piękno Gruzji z jej najważniejszymi zabytkami, krajobrazami przy jednoczesnym smakowaniu i delektowaniu się bogactwem tamtejszych stołów. Podczas wyjazdu będzie także okazja do sprawdzenia się podczas warsztatów kulinarnych. A wszystko to pod opieką naszego polskiego pilota i gruzińskiego kierowcy, który zaznajomi Was z lokalną kulturą i wspaniałymi gruzińskimi toastami.

Potrzebne dokumenty

Obywatele RP wjeżdżają do Gruzji na podstawie ważnego paszportu (min, 6 miesięcy od daty planowanego powrotu) lub dowodu osobistego.

Mapa

Chcesz zarezerwować wycieczkę? Masz pytania? Skontaktuj się z nami!

Przepisz kod